Powered By Blogger

24.4.2021

Päivän mielikylpy

Törmäsin tänään facessa kiertävään päivitykseen joka liippaa itseä melko läheltä, eli osuu täysin ja uppoaa. 

Myös mieleltään järkkynyt ihminen näyttää ihan ihmiseltä



Hieman pitkä vuodatus....

Ehkä jos ihmisten päätä ei haudattaisi tietämättömyyden hiekkaan ja he ottaisivat aikaa itselleen ymmärtää asioita, joita heidän ympärillään tapahtuu sen sijaan, että tuomitsevat muita ja ajattelevat, että heille ei tapahdu mitään, koska heillä on täydellinen elämä; perhe, työ, ystävät.

Tämä osuu lähelle monen ystäväni kotia. Perheille ja ystäville, joiden kotona,

"Siitä" ei puhuta tai tabun olemassaolo kielletään kokonaan.

Kyllä, on valitettavasti totta, että on niitä jotka lypsää järjestelmää ja vielä surullisempaa, että on niitä, jotka eivät tiedä kuinka paljon apua olisi saatavilla.

Elämän vaikeimpina hetkinä tajuat, ketkä ovat todellisia ystäviäsi, ja ketkä ovat niitä ihmisiä,

jotka todella arvostavat sinua.

Mielenterveystietoisuutta tarvitaan kipeästi lisää. Vaikka et näe sitä, se ei tarkoita etteikö ihmiset kärsisi.

Yritä säästää hieman aikaasi jonkun kanssa, joka saattaa haluta puhua (mistä tahansa).

Puhuminen ja toisen läsnä olo voi auttaa meitä kaikkia kestämään hieman enemmän, asioiden pullottaminen vain pahentaa tilannetta.


Tässä kyseenalaistetaan pinnallisia ihmisiä, näin mä tämän omasta mielestä ymmärsin ja se on totta että maailma pursuaa näitä yksilöitä.

Eli näitä ihmisiä jotka päivästä toiseen elävät omissa pilvilinnoissaan ja tuovat tätä paremmuuttaan esille tavalla tai toisella. Ja ylpeästi esittävät ettei heidän elämässään ole yhtään harmaata päivää ja mitään pahaa ei tule tapahtumaan, koska elämässä jossa he elävät ei tunneta muuta kuin onnistumista ja hyvää onnea.

Ja jos heille tulee sanotuksi, että nyt on elämä potkinut pahasti päähän ja en tiedä miten selvitä siitä tilanteesta, et saa siinä tilanteessa myötätuntoa vaan leiman otsaan joka sanoo että tämä ihminen on heikko ja valittava luuseri.

Tästä päästään yhteen osaan kertomastani julkaisua, jossa puhuttiin myös mielenterveysongelmista, joiden kanssa myös itse olen elänyt nyt jo pari vuosikymmentä. 

Näiden pinnallisten ja tunnekylmien ihmisten mielestä mielenterveysongelmat ovat vain ihmisen heikkoutta ja laiskuutta hoitaa asioita kuntoon. 

No siihen voin omalta osaltani yhtyä, että olen henkisesti heikko, mutta vain siksi koska olen siinä suhteessa rikkoutunut ja sitä säröä ei korjata liimalla tai nauloilla.

Olen koittanut tehdä vaikka mitä korjatakseni tämän henkisen vammani ja osin siinä onnistunutkin, mutta vain huomatakseni ettei se koskaan täysin korjaudu.

Tulee päiviä jolloin kaikesta huolimatta tekee mieli antaa vaan tämän harmaan usvan syödä sinut elävältä. Ja joskus nämä tunteet tulevat kuin salama kesken kirkkaan kesäpäivän. Eli ensin tunnet olevasi täynnä onnea ja iloa joka kestää elämän loppuun saakka ja sitten tunnet sen tonnin painon rinnan päällä joka painaa kaiken elämänilon pois sekunnin tuhannesosassa.

Tämä tila on se, josta nämä omassa pienessä pumpulisessa kulississa elävät yksilöt eivät tiedä mitään. En toivo tätä tilaa edes heille, mutta ehkä yksi tällainen päivä saisi heidätkin ymmärtämään, että kaikilla ei ole mahdollisuutta täydelliseen ja ihanaan elämään. Ja jos jostain valittaa, niin se ei tarkoita samantien että on laiska tai kaikesta valittava vätys.

Näitä ihmisiä on omassa tuttavapiirissäkin turhan paljon, mutta en mene sitä heille sanomaan. Mutta itse olen saanut tältä suunnalta arvostelua ja joutunut mennä muistuttamaan, että ei ole ehkä aina hyvä avata sitä sanaista arkkua.

Tästä pääsemme siihen viimeiseen tekstissä käsiteltyyn asiaan, eli mielenterveys ei ole mikään tabu nykypäivänä.

Niinkuin joskus ennen vanhaan jos olit mieleltäsi heikko, se tarkoitti heti että olit hullu. Tämä nykyajan jatkuva vaatimus tehdä kaikki nopeammin ja täydellisemmin ruokkivat mielenterveysongelmaisia sangoilla ja lapioilla. Tämä tilanne on taas otollinen kahtia jakamaan kansaa, siinä suhteessa jotka ymmärtävät näitä ongelmaisia yksilöitä ja näitä jotka saavat vain vettä lisää myllyynsä polkiessaan näitä ”laiskureita” maan rakoon.

Mielenterveysongelmainen on ihminen siinä missä kuka tahansa, hän ei vain pysty käsittelemään niitä kaikkia tunteitaan kuin täydellisessä maailmassa olisi tarpeen. Hänellä on huonoja päiviä, mutta myös hyviä ja loistavia. 

Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja annetaan heidän olla sellaisia kuin ovat, ilman tai ongelmien kera. Mutta muistakaa kun joku sanoo että hänellä ei ole kaikki kunnossa tai valittaa vaikka töissä että nyt ei enää jaksa, niin älkää sanoko vain että älä valita tai jää sairaslomalle... Se on sama kuin antaisi itsemurhaa yrittävälle ladatun aseen!

Kun joku tulee kertomaan teille pahasta olostaan, niin ottakaa aikaa ja kuunnelkaa häntä, se voi pelastaa monelta murheelta.

Nytkin toiset elävät taistellen päivästä toiseen ja toiset kohdaten kaikkea uutta ja ihanaa, mutta kaikkien päivä on yhtä tärkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uutta vuotta vaan perkele!

 Heipä hei vaan. Tämä vuosi piti alkaa kertomuksella kuinka sydänsairas tyttö murtaa rajoja mannerten välisellä lennolla ja pitkällä ulkomaa...